PRIMENA GLISTENJAKA

HORTIKULTURA

PRIMENA KOD SADNJE ČETINARA

Zemlja kojom ćete napuniti žardinjeru mora biti sastavljena od sledećih komponenti: dobra baštenska zemlja - glistenjak . Mora biti izdašno snabdevena glistenjakom kojeg ćete dodati tokom sadnje i kasnije tokom uzgoja. Pre sadnje prvo proverite da li vaša posuda ima na dnu otvore za oticanje vode (rupa na saksiji). Ako nema, morate ih napraviti. Na dno posude postavite drenažni sloj - šljunak, kamenje, komade izlomljenih cigala, i sl. Vodite računa da ti delovi ne sadrže malter, gips ili slične slojeve koji će se vodom za zalivanje sprati i zapušiti otvore za odvodnjavanje.
Keramičke i drvene posude su bolje od plastičnih ili betonskih jer bolje reguliše temperaturne uslove u posudi i sprečava brzo isušivanje zemlje
Dodatnu zimsku zaštitu možete obezbediti i umotavanjem saksija u ukrasne asure, trsku i sl.

Preko drenažnog sloja naspite sloj pripremljene zemlje i tek na njega možete spustiti busen. Ukoliko su žardinjere četvrtaste važno je da uglove dobro popunite zemljom, kako se na tim mestima ne bi stvorili "vazdušni džepovi" koji bi mogli oštetiti korenov sistem. Vodite računa da busen ne viri preko ivice žardinjere. Korenov vrat (deo gde koren prelazi u stabljiku) mora biti postavljen 1-3 cm ispod ivice, što zavisi od veličine biljke i žardinjere, kako se voda pri zalivanju ne bi izlivala, već polako oceđivala kroz zemlju. Takođe busen ne smete postaviti ni suviše duboko. On mora biti prekriven zemljom onoliko koliko je to bio i u samom rasadniku, ali ne sme biti ni go. Ukoliko se zemlja posle zalivanja slegne, dodajte još jedan sloj.
Kada ste busen postavili u žardinjeru vodite računa da sadnica bude potpuno uspravna, gledajući iz dva pravca pod uglom od 90 stepeni. Zatim postepeno dodajte zemlju oko busena dobro sabijajući svaki sloj. Kod većih biljaka dobro je da oko busena dodate i glistenjak.
Glistenjak pospite direktno na busen ili ga razmutite u vodi za zalivanje. Kada ste žardinjeru napunili još jednom dobro sabijte zemlju i obilno zalijte. Ispod svake žardinjere postavite podmetač za oticanje suvišne vode.
Za uzgoj biljaka u žardinjerama neophodno je redovno zalivanje i prihrana, te o tome morate veoma voditi računa, naročito tokom leta i u periodu cvetanja i plodonošenja.
Izuzetno je korisno i folijarno prihranjivanje rastvorom glistenjaka.